Hverdagsrehabilitering og Motiverende Intervju (MI)
Høsten 2016 innledet jeg et samarbeid med Bergen Kommune og avdelingen for hverdagsrehabilitering om opplæring i MI. Opplæringen har strekt seg over flere måneder med kursing, individuell veiledning, og gruppeveiledning.
Hverdagsrehabilitering representerer en ny måte å tenke «omsorg» på. Istedenfor å tilby brukere med funksjonssvikt kompenserende og passiviserende tiltak, vil de få et skreddersydd rehabiliteringstilbud med mål om bedre mestring av dagligdagse gjøremål. Et tverrfaglig team veileder og tilrettelegger for aktiviteter som er satt ut fra brukerens egne ressurser. Spørsmålet som stilles er; hva er viktig å mestre selv?
For å lese mer om hverdagsrehabilitering trykk her
Bergen kommune valgte lære opp ansatte i hverdagsrehabiliteringen i samtaleteknikken Motiverende Intervju. Som kursholder opplevde eg at MI var veldig relevant for hverdagsrehabilitering og at veilederne tok i bruk MI og mestret dette veldig rakst. Hverdagrehabilitering setter jo meget konkrete mål i samarbeid med bruker og da blir det lettere for veiledere å se den konkrete nytten av MI. Spesielt er det lett å definere hva som er endringssnakk og hvordan en kan bruke MI til å forsterke dette.
Der eksisterer også veldig god og relevant litteratur:
http://www.gyldendal.no/Faglitteratur/Helse-og-sosialfag/Tverrfaglige-emner/MI-Motiverende-samtaler
http://munksgaard.dk/SOSU/Den-motiverende-samtale-–-praktisk-håndbog-til-samtaler-om-rehabilitering/9788762816350